براي استخراج ماده معدني، روشهاي متعددي با توجه به مشخصات زمينشناختي كانسار، شرايط جغرافيايي و اقليمي، محل احتمالي استقرار تأسيسات كانهآرايي و عوامل اقتصادي پيشنهاد شده است. روشهاي زيرزميني معمولاً به علت كم بودن نسبي ذخيره و استقرار ماده معدني در نزديكي سطح زمين به ندرت مورد استفاده قرار ميگيرد. استخراج زيرزميني نياز به حفاري و مواد منفجره داشته و بايستي به نحوي صورت گيرد تا حداقل آسيب مكانيكي به بلورهاي ماده معدني وارد شود. در اين رابطه، معمولاً ماده منفجره با خرج كم مصرف شده و از اين رو سرعت انفجار در اطراف تودههاي ورميكوليت كم و داراي 40 تا 90 درصد قدرت ديناميت خواهد بود.
روشهاي استخراج هيدروليكي در مناطقي كه آب به فراواني در دسترس ميباشد، اقتصادي است؛ چرا كه عمليات سرند كردن و شستشو براي بازيابي ماده معدني به مقدار زيادي آب نياز دارد. در اين روش، آب به وسيله دستگاه آبپاش خاصي به نام نوزل (Nozzle) با فشار زياد بر روي ماده معدني پاشيده شده و موجب كنده شدن آن از سينه كار ميشود. مواد جدا شده توسط كانال به حوضچههاي مخصوص هدايت شده و در آنجا از باطله تفكيك و جمعآوري ميشود.
استخراج مكانيزه به وسايل و نيروي كار بيشتري نياز دارد. نوع تجهيزات مكانيكي بر اساس وسعت عمليات معدنكاري، ميدان ذخيره و غيره انتخاب ميشود. اين روش براي استخراج ذخايري كه برداشت ماده معدني از آنها به روش هيدروليكي مقدور نيست، توصيه ميشود. بهره برداري از اغلب ذخاير كوچك با اين روش اقتصادي است.